Η Λήμνος είναι το όγδοο νησί της Ελλάδας με έκταση 438 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο ’γιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον ’γιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα,που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα.

Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς.

Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτετάμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές.

Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Επίσης, ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα.

Η Λήμνος παράγει εξαιρετικής ποιότητας προιόντα όπως: σιτηρά, όσπρια, κρασί, σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα και θυμαρίσιο μέλι. Εδώ παράγεται και το θαυμάσιο λευκό κρασί “Λήμνος” με το ιδιαίτερο άρωμα και την λεπτή γεύση.Περιζήτητα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Λήμνου όπως η φέτα, η σαλαμούρα και το βαρελάκι.

Η Λήμνος έχει άφθονο και εκλεκτό ψάρι. Οι βραχώδεις ακρογιαλιές της, αλλά και οι πολυάριθμες ξέρες γύρω από το νησί, το καθιστούν σαν ένα ιδανικό μέρος για υποβρύχιο ψάρεμα.